ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

H 20η Ιουνίου έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Με αφορμή αυτή την Ημέρα,  ο Άνεμος Ανανέωσης, το κέντρο υποδοχής και ένταξης προσφύγων Welcommon, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Victoria Project οργάνωσαν από κοινού μια δράση στη μνήμη των προσφύγων που πνίγηκαν τα τελευταία χρόνια στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πάνω από 30.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από πολέμους, κινδύνους, βασανιστήρια και διακρίσεις. Τα περισσότερα άτομα από αυτά θα ζούσαν αν υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι για να περάσουν σε χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να τους προστατέψουν.

Τα παιδιά είναι σήμερα περίπου το 50% όσων αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους και να γίνουν πρόσφυγες. Στο Welcommon φιλοξενούνται πολλές οικογένειες με παιδιά. Δουλεύουμε συστηματικά με τα παιδιά αυτά, ώστε να τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην παιδικότητά τους, να επανενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να αντιμετωπίσουν τα τραύματα και τα προβλήματά τους μέσα από δημιουργικότητα, τέχνη, ζωγραφική, φωτογραφία, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Oι μαθητές του σχολείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών “Alef School” σε συνεργασία με τα παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Welcommon, δημιούργησαν με τα αυτοσχέδια καραβάκια τους  – καραβάκια σαν κι αυτά που τους έφεραν στην Ελλάδα και την Ευρώπη – ένα «θαλασσινό τοπίο» στην οδό Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας, σε ανάμνηση όσων πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.  Τα εκατοντάδες καραβάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους συμβολικά από την οδό Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας και κατέληξαν στο Welcommon. Με τη συμβολική αυτή κίνηση θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών προσφύγων και να διεκδικήσουμε ασφαλές πέρασμα για όλους τους πρόσφυγες.