ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΥ

Μια κοινότητα συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού: #WELCOMMON
Είναι δύσκολο να υπάρχει συνεργασία και αλληλοσεβασμός μεταξύ ανθρώπων από 17 εθνότητες που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και μπορεί να έχουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, μέσα σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων ή και σε μια κοινωνία;

Η εμπειρία στο δικό μας πρότυπο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας κι ένταξης, στο #WELCOMMON, όπου υπάρχει αυτή η σύνθεση και πραγματικότητα, είναι ότι ΝΑΙ μπορεί οι άνθρωποι να μάθουν να σέβονται ο ένας. Αλλά αυτό μαθαίνεται καθημερινά, δεν υπάρχει αυτομάτως επειδή είναι όλοι/ες πρόσφυγες. Τα στερεότυπα σπάνε όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από απλά πράγματα, μέσα από την καθημερινότητα – αλλά και σωστή πληροφόρηση και συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες – να σέβονται ο ένας τον άλλο.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που φιλοξενούμε είναι θύματα διακρίσεων, θρησκευτικού φανατισμού, υποτίμησης των γυναικών, έλλειψης σεβασμού προς το διαφορετικό, στη βάση στερεότυπων. Εμείς δουλεύουμε όχι μόνο για την αξιοπρεπή προσωρινή φιλοξενία τους αλλά και την αντιμετώπιση των στερεότυπων

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης, αλλά και για να περνάμε καλά, γιορτάζουμε όλοι/ες μαζί – φιλοξενούμενοι πρόσφυγες, προσωπικό, εθελοντές – στο #WELCOMMON με χαρά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ηλικίας, γλώσσας, καταγωγής: τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, το Ραμαζάνι, το Μπαϊράμι, την Πρωτοχρονιά των Κοπτών, γενέθλια.

Στερεότυπα υπάρχουν, είναι γεγονός, δεν ζούμε σε κοινωνίες χωρίς προβλήματα. Αλλά μαθαίνουμε καθημερινά να αναγνωρίζουμε – μέσα από την αλληλογνωριμία – τα στερεότυπα που οδηγούν σε διακρίσεις αλλά και φόβο απέναντι στον άλλο. Είναι μια διαδικασία που είναι προς όφελος όχι μόνο της μικρής μας κοινότητας στο WELCOMMON αλλά και προς όφελος των κοινωνιών που (θα) φιλοξενούν όλο και περισσότερο ανθρώπους από πολύ διαφορετικές καταγωγές και κουλτούρες.