Φιλοξενία

Φιλοξενία

Το  Welcommon προσφέρει στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση, σίτιση και κάλυψη βασικών αναγκών. Σε 65 δωμάτια μπορούν να φιλοξενηθούν 160-190 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες τους (μέγεθος οικογένειας, θέματα υγείας, κα). Καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενούμενων, όσο το δυνατόν πιο σωστά, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας ή τις πολιτιστικές αντιλήψεις.

Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπάρχουν στο χώρο, ή να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές για να τα επιδιορθώσουν.

Έχουμε διαμορφώσει περίπου 800 τμ χώρων για διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το WELCOMMON φιλοξενούσε μέχρι το 2013 μια κλινική του ΙΚΑ. Νοικιάσαμε τον χώρο από την εταιρία που έχει την ιδιοκτησία του με στόχο να τον μετατρέψουμε σε έναν πρότυπο χώρο, μέσα στον αστικό ιστό, υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων – και στο μέλλον κι άλλων ευάλωτων ομάδων- με τρόπο που οδηγεί σε κοινωνική ένταξη.

Για να ετοιμαστεί το WELCOMMON, εργαστήκαμε εντατικά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβριο 2016,  προσφέροντας πολύ προσωπική και εθελοντική εργασία και επαναχρησιμοποιώντας εξοπλισμό και χώρους ώστε να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με ελάχιστο κόστος.

Στις 12 Οκτωβρίου 2016 υποδέχθηκε τους πρώτους φιλοξενούμενούς μας, 30 πρόσφυγες – 5 μητέρες με 25 παιδιά. Γρήγορα όμως φτάσαμε κοντά στη δυναμικότητα του χώρου που είναι η φιλοξενία 160-180 ατόμων.

Στόχος μας ήταν να εφαρμόσουμε στην πράξη ένα διαφορετικό μοντέλο φιλοξενίας προσφύγων που είναι winwin τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την ελληνική κοινωνία.