ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το WELCOMMON είναι ένα πρότυπο κέντρο αξιοπρεπούς φιλοξενίας, σε κατάλληλο κτίριο, μέσα στον αστικό ιστό και μακροχρόνιας φροντίδας, κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης 160-180 πολύ ευάλωτων προσφύγων, όπως:

– θύματα βασανιστηρίων, βιασμών, trafficking,

– γυναίκες σε εγκυμοσύνη, οικογένειες με νεογέννητα,

– άτομα με αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα υγείας (HIV, HIV+, AIDS, καρκίνους, σοβαρά αυτο-άνοσα, ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα κα).

Το WELCOMMON δεν είναι αποθήκη ψυχών, ούτε hotspot, ούτε χώρος που συμβάλλει στον ιδρυματισμό των προσφύγων, αλλά ένας χώρος και μια κοινότητα που με ολοκληρωμένο τρόπο και μεθοδολογία βοηθάει τους ανθρώπους να:

– αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους (όχι μόνο με κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη αλλά και με την τέχνη, την ενδυνάμωση, την εκπαίδευση),

– ξαναχαμογελάσουν και να νοιώσουν αξιοπρέπεια,

– είναι σε θέση να ενταχθούν στην κοινότητα,

– βρουν αξιοπρεπή δουλειά,

– μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και τελικά να επανέλθουν σε μια κανονικότητα.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το WELCOMMON (3200 τμ) είναι μέσα στον αστικό ιστό και είχε εγκαταλειφθεί, αν και φιλοξενούσε μέχρι το 2013 μια κλινική του ΙΚΑ. Ενοικιάστηκε από τον Άνεμο Ανανέωσης τον Αύγουστο 2016 και επανεντάχθηκε στην ζωή της γειτονιάς, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και δέχθηκε τους πρώτους φιλοξενούμενους τον Οκτώβριο 2016. Έχει μετατραπεί σε έναν πρότυπο χώρο -μοντέλο φιλοξενίας προσφύγων που είναι winwin τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την ελληνική κοινωνία. Σπάει τα στερεότυπα, ότι καλό είναι να φιλοξενούμε τους πρόσφυγες αλλά κάπου «μακριά από εμάς».

Το WELCOMMON είναι μια δομή όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά μαζί με τους πρόσφυγες προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας προσφέροντας  30 νέες θέσεις εργασίας, επαγγελματική εκπαίδευση, εξειδίκευση επαγγελματιών και τόνωση της τοπικής αγοράς.

Υλοποιείται από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και χρηματοδοτείται μέχρι τα τέλη του 2017 από την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι επιλογή μας να συνεχίσουμε το WELCOMMON και μετά τις 31.12.2017, ακόμα και αν σταματήσει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, γιατί το WELCOMMON καλύπτει υπαρκτές ανάγκες και κενά σε κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες. Βοηθάμε τους πιο ευάλωτους από τους πρόσφυγες με ολοκληρωμένο τρόπο και για όσο χρειάζεται, ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα, αναπτύσσουμε κοινωνική καινοτομία την οποία χρειάζεται και η χώρα, όχι μόνο οι πρόσφυγες.

Ζητάμε τη βοήθεια σας ώστε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για την συνέχιση και την επέκτασή του έργου του WELCOMMON.