Στατιστικά

Μερικά στατιστικά στοιχεία:

  • Φιλοξενούμε σε καθημερινή βάση 160-180 άτομα σε χωριστά δωμάτια. Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει περίπου 534 πρόσφυγες. Περισσότερα από το 50% ήταν παιδιά και άτομα κάτω των 18 ετών. Στο WELCOMMON παραμένουν για μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, έχοντας όχι μόνο κρεβάτι και φαγητό αλλά και μια ολοκληρωμένη κοινωνικό-ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη καθώς και στήριξη για κοινωνική ένταξη.
  • Φιλοξενούμε όχι μόνο αρκετές εγκύους αλλά και μωρά που γεννήθηκαν το διάστημα που οι πρόσφυγες γονείς τους ήρθαν στο χώρο μας. Μωρά που, αν και πρόσφυγες, ξεκινάνε τη ζωή τους σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι το WELCOMMON, και όχι σε μια σκηνή ή μέσα σε λάσπες. Από την αρχή λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχουμε φροντίσει (και  συνεχίζουμε να φροντίζουμε) με στόχο την προστασία της υγείας των φιλοξενουμένων αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα:

-32 νεογέννητα (0-9 μηνών) μαζί με τις μητέρες τους  στο WELCOMMON που είτε γεννήθηκαν ενώ οι μητέρες φιλοξενούνταν στο χώρο μας είτε η οικογένεια μεταφέρθηκε στο χώρο μόλις γεννήθηκαν

-9 άτομα με αναπηρία

55 άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας

-17 άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα

-να γίνουν εμβολιασμοί σε 114 παιδιά

  • Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται προσωρινά είναι πλέον όλο και περισσότερο αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που θα μείνουν στη χώρας μας. Επιλέγονται και στέλνονται σε εμάς από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και είναι οι πιο ευάλωτοι από τους πρόσφυγες (γυναίκες με μωρά ή έγκυες, μονογονεϊκές οικογένειες συχνά με πολλά παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, βιασμών και trafficking, ανάπηροι κυρίως από πολέμους ή βασανιστήρια, άτομα με βαριά προβλήματα ιατρικής και φαρμακευτικής υποστήριξη πχ προβλήματα με καρκίνο κα).
  • Στο WELCOMMON απασχολούνται σήμερα περίπου 32 άτομα, πολλά από αυτά μακροχρόνια άνεργοι έλληνες κι ορισμένοι πρόσφυγες/μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
  • Από την φάση της προετοιμασίας του χώρου μέχρι σήμερα μας έχουν στηρίξει για διαστήματα από 2 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες πάνω από 150 εθελοντές από διάφορες χώρες και 4 ηπείρους. Είναι και για αυτούς/ες μια σημαντική εμπειρία κι ευκαιρία απόκτηση τεχνογνωσίας (πολύ περισσότερο σε περίπτωση που έχουν σχετικές γνώσεις ή εργάζονται επαγγελματικά σε σχετικούς τομείς).