Ακουστικά για τη Rama χάρη στους εθελοντές μας

Τι διαφορετικό κάνουμε στο WELCOMMON. Το παράδειγμα της μικρής Rama.

Το κέντρο μας δεν είναι ένα απλό κέντρο φιλοξενίας των πιο ευάλωτων προσφύγων. Επιδιώκουμε να τους παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη και να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω της κατάστασης τους. Η καινοτομία που αναπτύσσουμε είναι χρήσιμη και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανανέωση των κοινωνικών πολιτικών και υποδομών στη χώρα μας που είναι πολύ αδύναμες ή ανύπαρκτες.

Να ένα παράδειγμα: H Rama γεννήθηκε το 2013 στη Συρία αλλά αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας πολύ γρήγορα. Για ένα μεγάλο διάστημα φιλοξενήθηκε μαζί με τη μητέρα της στο #WELCOMMON.

Η Rama εξαιτίας πολλών προβλημάτων υγείας, εκ γενετής, έχει σοβαρό πρόβλημα βαρηκοΐας το οποίο με τη σειρά του εμποδίζει την ανάπτυξη της ομιλίας της. Είναι ένα πολύ εκφραστικό και κοινωνικό παιδί που τα ακουστικά θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να ακούσει φωνές και ήχους, αλλά και να αρχίσει να μιλάει.

Από τις εξετάσεις των γιατρών προέκυψε ότι χρειάζονταν συγκεκριμένα ακουστικά τύπου. Το κόστος τους – αν αγοράζονταν καινούργια – ήταν πολύ υψηλό και δεν υπήρχαν αυτοί οι πόροι. Επίσης, δεν υπήρχε τρόπος να παρασχεθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Για να βοηθήσουμε την Rama και την μητέρα της αναζητήσαμε τρόπους για να παρέχουμε τα ακουστικά αυτά στη μικρή Rama. Χάρη στην κινητοποίηση εθελοντών μας τελικά βρέθηκαν τα κατάλληλα ακουστικά με δωρεά τους από φίλους στη Γερμανία. Οι γιατροί βοήθησαν να προσαρμοστούν αυτά στο αυτί της μικρής, που ανακάλυψε έναν διαφορετικό κόσμο με ήχους και ομιλίες. Η μικρή Rama γράφτηκε και στο ειδικό σχολείο, όπου για ένα διάστημα πήγαινε καθημερινά. 

Τώρα μαζί με την μητέρα της βρίσκονται στην Γερμανία. Ελπίζουμε ότι βοηθήσαμε την ίδια και την νεαρή μητέρα της να ανοίξουν έναν καινούργιο δρόμο στη ζωή τους.