WELCOMMON. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να μην κλείσει το καινοτόμο, κοινοτικό κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;

Το WELCOMMON,  είναι ένα καινοτόμο έργο στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων το οποίο προωθεί στην πράξη την συνύπαρξη και τον γόνιμο διάλογο μεταξύ ατόμων από διαφορετικές κουλτούρες

Υπάρχει χώρος για κοινωνική καινοτομία στα θέματα φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα αυτή να γίνεται οργανωμένα, με συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών; Και, δεύτερο ερώτημα, μπορεί αυτή η καινοτομία να διαδοθεί περισσότερο στη συνέχεια ή αντιθέτως, δεν υπάρχει γόνιμο έδαφος για να ριζώσει;

Αποδείξαμε με το WELCOMMON ότι υπάρχει χώρος για κοινωνική καινοτομία, αλλά αυτό το ενδιαφέρον πείραμα, θα κλείσει στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού η συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ΕΑΤΑ Δήμου Αθηναίων τελειώνει (επίσημη επιστολή της 18ης Ιανουαρίου 2018 GREATHCR24). Θέλουμε να το συνεχίσουμε το ταξίδι μας, παρά το γεγονός ότι το χρονικό περιθώριο που έχουμε μπροστά μας δεν μας δίνει δυνατότητα να οργανώσουμε εύκολα εναλλακτικές λύσεις. Όμως, ελπίζουμε να κάνουμε το αδύνατο πραγματικότητα απευθυνόμενοι στην δύναμη των πολλών, στην κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών και φορέων (ενίσχυση με μικρά ποσά από τους πολλούς) στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην αυτόνομη συνέχισή του, προς όφελος τόσο της κοινωνίας μας όσο και των νέο-αφιχθέντων προσφύγων.

Είμαστε διαφορετικοί

Προγράμματα και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων υπάρχουν πολλά, διαφορετικής ποιότητας κι αποτελεσματικότητας. Εμείς, όμως, ο Άνεμος Ανανέωσης, ένας κοινωνικός συνεταιρισμός, επιλέξαμε να δημιουργήσει ένα κέντρο φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων, το WELCOMMON, μία δομή όχι μόνον για τους πρόσφυγες αλλά μαζί με τους πρόσφυγες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, που έχει 4 σημαντικές καινοτομίες:

 • Φιλοξενία σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Επιλέξαμε να νοικιάσουμε κι αναβαθμίσαμε με ελάχιστο κόστος και πολύ εθελοντική εργασία ένα χώρο που παρέμενε κλειστός από το 2013 (πρώην κλινική). Τον διαμορφώσαμε κατάλληλα και δημιουργήσαμε ένα πρότυπο κέντρο που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 160-180 προσφύγων που σήμερα προέρχονται από 18 χώρες! Συνολικά 600 πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 μέχρι σήμερα στο χώρο μας 3200 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, τα μισά παιδιά, αναβαθμίζοντας και ξαναζωντανεύοντας την γειτονιά όλων μας πλέον (πίσω από την πλατεία Κάνιγγος, στα όρια των Εξαρχείων)
 • Φιλοξενία των πιο ευάλωτων προσφύγων για εκείνους που έχουν ανάγκη από χρόνια φροντίδα και προστασία, δηλαδή εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες: άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, σοβαρές ψυχικές διαταραχές, αναπηρίες, θύματα βασανιστηρίων, βιασμών και trafficking, γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή οικογένειες με νεογέννητα. Μέχρι πρόσφατα, περίπου 81 από τους 150 φιλοξενούμενούς μας στο Welcommon ανήκαν στις παραπάνω ομάδες ευάλωτων προσφύγων : 9 άτομα με ειδικές ανάγκες, 55 άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, 17 άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, φιλοξενούσαμε 14 νεογέννητα και κάποιες γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
 • Νέο καινοτόμο μοντέλο κοινοτικής δομής που βασίζεται στην λογική της ενδυνάμωσης και της φροντίδας μέσω της «κοινότητας», ώστε να συνδυάζουμε την ασφαλή φιλοξενία με την κοινωνική ένταξη και την εργασιακή ενσωμάτωση των προσφύγων με υψηλή ευαλωτότητα Έχουμε οργανώσει κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικο-ψυχολογική υποστήριξη, μη-τυπική εκπαίδευση, στήριξη ιδιαίτερα των παιδιών να επιστρέψουν στο σχολείο, υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και προετοιμασίας για επίσημη επαγγελματική ένταξη. Το «κοινοτικό μοντέλο» μας είναι κατάλληλο και για τις νησιωτικές και ορεινές κοινότητες μας, για τις γειτονιές, ιδιαίτερα περιοχές που έχουν καταρρεύσει κοινωνικά και οικονομικά και χρειάζεται να αναγεννηθούν σε νέα βάση. Γιατί οργανώθηκε με βάση τις ανάγκες της κοινότητας και λειτούργησε χάρη στην συμμετοχή όλων και στις συνεργασίες που αναπτύξαμε ευρέως.
 • Αναζήτηση λύσεων για αξιοπρεπή δουλειά και για πρόσφυγες/μετανάστες και για άνεργους έλληνες, από κοινού και σε καινοτόμους τομείς. Προνοούμε για την ενδυνάμωση κι εκπαίδευση των φιλοξενούμενων και σχεδιάζουμε διαδραστικά εργαστήρια επαγγελματικής προετοιμασίας, ανάδειξης των ικανοτήτων και προσόντων προσφύγων μαζί και ελλήνων, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους/ες, σε τομείς όπως upcycling, πολυεθνικές κουζίνες, πολιτισμός, πράσινη/κυκλική οικονομία, ενεργειακή αποτελεσματικότητα κα

Χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια και την υποστήριξή σας

Από εσάς, που βρίσκετε το έργο μας ενδιαφέρον, καινοτόμο και σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας, ζητάμε να μας βοηθήσετε, ατομικά ή στο πλαίσιο οργανισμών και ιδρυμάτων, με στόχο την διατήρηση της λειτουργίας του πρότυπου κέντρου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε 1.200.000 ευρώ για να συνεχίσουμε την λειτουργία μας μέχρι το τέλος 2018. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί από 1200 ευαισθητοποιημένους πολίτες από την Ευρώπη, τη Β. Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία που θα μπορούσαν πχ να δώσουν από 1000 ευρώ ο/η καθένας/μια για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες.

Τα μελλοντικά σχέδια μας, ΑΝ μπορέσουμε να συνεχίσουμε:

Αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε την λειτουργία του WELCOMMON θα προσφέρουμε σε πιο οργανωμένη και συστηματική βάση όσα κάνουμε σήμερα:

 • Αξιοπρεπή, ασφαλή φιλοξενία και ποιοτικό φαγητό για 110-120 ευάλωτους πρόσφυγες μέχρι να είναι σε θέση να ξεκινήσουν την αυτόνομη διαβίωσή τους
 • Ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες (πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, φροντίδα ατόμων με αναπηρίες και σοβαρά προβλήματα υγείας, κοινωνικό-ψυχολογική υποστήριξη, μη τυπική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση κα)
 • Υποστήριξη προς τα παιδιά, ενισχυτική διδασκαλία, μη τυπική εκπαίδευση, ψυχολογική υποστήριξη, θεραπευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνη και δημιουργικές δράσεις
 • Δημιουργία εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για πρόσφυγες, μετανάστες κι έλληνες, προετοιμασία για εργασία σε σημαντικούς τομείς όπως: πολυεθνική κουζίνα, επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση και upcycling, ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών σε ενεργειακή φτώχεια, πολιτισμός κα)
 • Ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας

Γιατί κινδυνεύει να κλείσει τέλος Φεβρουαρίου το WELCOMMON

Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με την επιλογή που έγινε από την UNHCR και τον Δήμο Αθηναίων, θα φιλοξενούνται πλέον σε διαμερίσματα, μία κίνηση την οποία στηρίζουμε ως στόχο. Υπάρχουν όμως δύο βασικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • δεν είναι έτοιμα όλα τα άτομα να μεταφερθούν σε ένα διαμέρισμα και να ζήσουν αυτόνομα, λόγω των όσων έχουν ζήσει (βασανιστήρια, εμπορία ανθρώπων, κακοποίηση, απειλές) είτε στη χώρα τους, που τους ανάγκασαν να φύγουν ή στη διαδρομή τους προς την ελευθερία (άσχημες ή δύσκολες συνθήκες διαμονής σε camps, hotspots, δρόμο κα) ή λόγω προβλημάτων υγείας.
 • για λόγους ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης, υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που θέλουν να έχουν την επιλογή της φιλοξενίας κι ενδυνάμωσης μέσα από μια «κοινότητα», όπως είναι το WELCOMMON.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τα άτομα που είναι ευάλωτα και χρειάζονται ολοκληρωμένη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων δομών όπως το WELCOMMON, ώστε να μπορέσουν να επιλέγουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες τι τους ταιριάζει για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να ενδυναμώσουν, να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή, να μπορέσουν να ζήσουν τελικά αυτόνομα.

Η έως τώρα εμπειρία μας επιβεβαιώνει ότι ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο κέντρο που προσφέρει τόσο αξιοπρεπή/ ασφαλή στέγαση, όσο και  ευκαιρίες για ενδυνάμωση, και κοινωνική ένταξη κοινωνική των ευάλωτων προσφύγων στην εργασία, είναι στην παρούσα φάση περισσότερο χρήσιμο  από ποτέ, δεν δημιουργεί ιδρυματισμό ή αποκλεισμό, αντιθέτως ενεργοποιεί και δυναμώνει τους συμμετέχοντες.

Ευάλωτοι πρόσφυγες, όπως θύματα βασανιστηρίων, βιασμών, trafficking, με σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχιατρικές παθήσεις, έχουν ανάγκη από μία περίοδο προσαρμογής, μετάβασης (transition) σε μία δομή που λειτουργεί ως κοινότητα (όπως το Welcommon), που προσφέρει ολοκληρωμένη και καινοτόμο υποστήριξη, δίνει επαρκή χρόνο προετοιμασίας κι αποτελεί ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιβάλλον, για να καταφέρουν στο μέλλον να είναι αυτόνομοι. Στην αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα οδηγούν στον αποκλεισμό και την απομόνωση σε ένα διαμέρισμα, χωρίς ελπίδα για το μέλλον και χωρίς λύσεις στα πολλαπλά προβλήματά τους.

Επομένως, αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους / πηγές χρηματοδότησης, ώστε να διατηρήσουμε την λειτουργία του WELCOMMON. Η χρηματοδότηση για ένα έργο τόσο ολοκληρωμένο είναι ιδιαιτέρως ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε μπροστά μας. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα, εγχώρια ή Ευρωπαϊκά για να στηρίξουν τις δράσεις μας. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πως μπορείτε να μας στηρίξετε και να μας βοηθήσετε

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είμαστε στην διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες για το έργο μας και είμαστε στην διάθεσή σας για διάλογο. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας windofrenewal@gmail.com εάν έχετε επαφές με οργανισμούς, ιδρύματα και φορείς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την συνέχιση του έργου μας ή αν θέλετε να βοηθήσετε προσωπικά:

For donations:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ / PIRAEUS BANK, Branch: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

IBAN: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 253, BIC: PIRBGRAA,

Beneficiary: ANEMOS KOINONIKI SYNETAIRISTIKI EPICHEIRISI;

Όλες οι δωρεές γίνονται μέσω του τραπεζικού λογαριασμού μας.  Ενημερώστε μας αν επιθυμείτε να εκδώσουμε παραστατικό δωρεάς κι αν θέλετε να δημοσιοποιήσουμε την προσφορά σας για λόγους διαφάνειας.