Οι φιλοξενούμενοι του Welcommon επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες όπως στις εγκύους, στις πολύτεκνες οικογένειες, στους ηλικιωμένους κ.α. Αυτή τη στιγμή οι πλειοψηφία των φιλοξενούμενων μας είναι παιδία από τη Συρία (65-80%) που τα περισσότερα συνοδεύονται από ένα γονέα.

 

Το Welcommon:

 

Προσφέρει διαμονή σε 150-200 πρόσφυγες για διάστημα έως και 6 μηνών σε 66 δωμάτια. Επιπλέον διαθέτει χώρους που χρησιμοποιούνται για διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες κλπ.

 

Καλύπτει βασικές ανάγκες όπως το φαγητό-δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενουμένων ανάλογα με την ηλικία τους, την κατάσταση της υγείας ή ακόμα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Επιπλέον παρέχονται βρεφικά είδη και είδη προσωπικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης (πάνες, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, είδη γυναικείας υγιεινής, κ.α.). Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπάρχουν στο χώρο, ή να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές για να τα επιδιορθώσουν.

 

Παρέχει κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από 3 κοινωνικούς λειτουργούς και 1 ψυχολόγο.

 

Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη από νοσηλεύτρια, με σεβασμό στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ευαισθησίες των φιλοξενούμενων.

 

Στηρίζει την κοινωνική ένταξη των φιλοξενουμένων σε συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες που εδρεύουν στην  Ελλάδα ή στις χώρες μετεγκατάστασης.

 

Οργανώνει δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης όπως ζωγραφική, μουσική, μαθήματα γλωσσών  (αγγλικά, γερμανικά) τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

 

Ενδυνάμωση και εκπαίδευση

 

Τα παιδιά πρόσφυγες έχουν μείνει εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος για δύο έως και πέντε χρόνια και αυτό φυσικά  δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Επομένως, η ανάγκη άμεσης επιστροφής τους στο σχολείο ή έστω στην άτυπη εκπαίδευση, είναι επιτακτική. Το Welcommon  βοηθάει σε 3 βασικά επίπεδα:

 

  1. Εγγραφή των παιδιών στα σχολεία ανάλογα με την ηλικία τους (νηπιαγωγείο, δημοτικό γυμνάσιο, λύκειο). Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο, τους γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι η φοίτηση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και για την κοινωνικοποίηση και την μελλοντική ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία.
  2. Παρά του περιορισμένους πόρους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε δράσεις άτυπης εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, τόσο μέσα στο χώρο του Welcommon, με τη βοήθεια των εθελοντών μας, όσο και εκτός σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, με τη μορφή εργαστηρίων και τάξεων εκμάθησης γλωσσών (Αραβικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά), ζωγραφικής, μουσική. Ακόμη είμαστε σε επαφή με οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.
  3. Ενδυνάμωση των γονέων (που συχνά είναι μόνοι/ες) ώστε να μπορούν ξανά να αναλάβουν την πλήρη φροντίδα των παιδιών του προσφέροντάς τους σταδιακή αποκατάσταση καθώς και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

 

Ψυχοκοινωνική στήριξη: Στο Welcommon παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους ωφελούμενους, ενώ παράλληλα λειτουργεί και τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης, με στόχο την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών του φιλοξενούμενου πληθυσμού.

Ιατρικά θέματα

 

Σε όλους τους φιλοξενούμενους του Welcommon γίνεται το τεστ Mantoux και διασφαλίζεται ότι όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Το Welcommon συνεργάζεται στενά με τους γιατρούς που εργάζονται για την ΕΑΤΑ στο πλαίσιο του προγράμματος για τους πρόσφυγες. Παράλληλα, σε συνεργασία με την κοινότητα των Συρίων που ζουν στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο αραβόφωνων γιατρών διάφορων ειδικοτήτων. Προτεραιότητά μας είναι να καλύπτονται οι επείγουσες ιατρικές ανάγκες. Παράλληλα, οργανώνονται οι ιατρικοί φάκελοι των φιλοξενούμενων έτσι ώστε να υπάρχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία, είτε μετεγκατασταθούν είτε μείνουν στην Ελλάδα.

Advertisements