Το Welcommon είναι ένας χώρος και μια ολοκληρωμένη δράση που προσφέρει: στους πρόσφυγες, στην τοπική κοινωνία, στους εθελοντές, που συμβάλλει σε αλλαγές προς το καλύτερο όσον αφορά τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, την κοινωνία, τις σχετικές πολιτικές.
Το WELCOMMON προσφέρει άμεσα στους πρόσφυγες
– Αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση, σίτιση και κάλυψη βασικών αναγκών. Σε 65 δωμάτια μπορούν να φιλοξενηθούν 160-180 άτομα. Καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενούμενων, όσο το δυνατόν πιο σωστά, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας ή τις πολιτιστικές αντιλήψεις. Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπάρχουν στο χώρο, ή να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές για να τα επιδιορθώσουν. Όμως οι πρόσφυγες όπως και κάθε άνθρωπος, ιδιαίτερα τα παιδιά, δεν χρειάζονται μόνο φαγητό και ένα ζεστό κρεβάτι. Γιαυτό έχουμε διαμορφώσει περίπου 800 τμ χώρων για διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Η εξοικείωση με τον πολιτισμό και την τέχνη, η εκπαίδευση, η κοινωνικοποίηση δεν γίνονται με αυτοματισμούς, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι ξαφνικά σε μια χώρα, σε μια κοινωνία που δεν την ξέρεις καν και η οποία δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε, λοιπόν, απλώς μια ποιοτική λύση φιλοξενίας αλλά κυρίως μια ολοκληρωμένη πρόταση και πρακτική για να περάσουν οι πρόσφυγες από τον «δρόμο» στην κανονική ζωή.
– Ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι πρόσφυγεςΓια το σκοπό αυτό εργάζονται 3 κοινωνικοί λειτουργοί και 1 ψυχολόγος ενώ επιδιώκουμε συστηματικές συνεργασίες και με τμήματα ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα κι άλλες χώρες καθώς και με δομές που παρέχουν ψυχιατρική υποστήριξη αν χρειαστεί κάτι τέτοιο. Στηρίζουμε συστηματικά και σε πολλά επίπεδα την προετοιμασία, την διαπολιτισμική εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη των φιλοξενουμένων σε συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή στις χώρες μετεγκατάστασης.
– Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και συστηματική υποστήριξη (ιατρικός φάκελος, διερμηνεία, συνοδεία) για δευτεροβάθμια περίθαλψη, αν υπάρχει ανάγκη, με σεβασμό στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ευαισθησίες των φιλοξενούμενων, πολύ περισσότερο αφού οι πληθυσμοί που φιλοξενούμε πλέον είναι από τους πιο ευάλωτους και με πολλαπλές ανάγκες.
–Μη τυπική εκπαίδευση παιδιών αλλά και ενηλίκων, όπως: συνεχή και με καινοτόμους μεθόδους μαθήματα γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, αραβικά κα), ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, δημιουργικές κατασκευές, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Προετοιμάζουμε τα παιδιά που έχουν μείνει πολλά χρόνια εκτός εκπαίδευσης, ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν σύντομα στο σχολείο
Το WELCOMMON προσφέρει στην τοπική κοινωνία
– Νέες καινοτόμες υπηρεσίες και νέα μοντέλα οργάνωσης που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων τρόπο που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και είναι προς όφελος τόσο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όσο και συνολικά της κοινωνίας. Η παροχή υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες με τρόπο που ενδυναμώνουν τους ίδιους και τους καθιστούν ικανούς να οργανώσουν ξανά την ζωή τους, είναι κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα κοινωνικά αποκλεισμένα, άτομα με κοινωνικο-ψυχολογικά τραύματα και προβλήματα, άτομα με αναπηρίες κα.
– Νέες θέσεις εργασίας, άμεσα στο WELCOMMON για περίπου 30 άτομα σήμερα, που αναβαθμίζουν τις γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητές τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε νέες πραγματικότητες που αφορούν στο επάγγελμά τους (πχ εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κα). Στην πραγματικότητα προσφέρουμε ένα είδος συνεχιζόμενης πρακτικής κι επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από την εργασία στο WELCOMMON (τόσο για εργαζόμενους όσο και για εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο). Προσφέρουμε ευκαιρίες εργασίας σε ένα σύνθετο και πολιτισμικό-πολυγλωσσικό περιβάλλον, με πρόσφυγες από 15-17 διαφορετικές χώρες και εθελοντές από διαφορετικές χώρες, με πλήθος διαφορετικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, με διαφορετικό γνωστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Επιδιώκουμε την συστηματική συνεργασία με άλλους φορείς (πανεπιστήμια, διεθνείς οργανώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, αυτοδιοίκηση, επαγγελματικούς φορείς) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ φιλοξενούμε σεμινάρια και ανταλλαγές σε τομείς που έχουν να κάνουν με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, ψυχολογικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, φιλοξενίας προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων, συμβάλλοντας έτσι στην σημαντική εξειδίκευση επαγγελματιών,
– Τόνωση της τοπικής οικονομίας κι αγοράς, αφού το σύνολο των πόρων (σε ποσοστό σχεδόν 100% ευρωπαϊκοί, ακόμα και οι δωρεές) που δαπανώνται για την λειτουργία του WELCOMMON (υπηρεσίες ή προϊόντα) επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία και στην τοπική αγορά (δαπάνες ΔΕΚΟ, διατροφή, συντήρηση κτιρίου, υλικά δημιουργικής απασχόλησης κι εκπαίδευσης παιδιών, φάρμακα κα) ενισχύοντας την απασχόληση άμεσα (μισθοδοσία 30 ατόμων που είναι εργαζόμενοι/ες στο WELCOMMON) και έμμεσα (απασχόληση ευάλωτων ομάδων στην ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει αναλάβει την καθαριότητα του κτιρίου, προσωπικό κέτερινγκ που παρέχει το φαγητό, εταιρίες που παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες κα),
Δεν είναι αυτονόητο ότι ένας χώρος φιλοξενίας προσφύγων πρέπει και μπορεί να είναι ένας ποιοτικός χώρος, να έχει όχι μόνο κατάλληλες υποδομές αλλά και αισθητική και συμμετοχική προσέγγιση. Παρά τους περιορισμένους πόρους μας, θέλουμε να διατηρούμε τον χώρο σε πολύ ποιοτική κατάσταση. Δεν είναι πάντα εύκολο αφού φιλοξενούμε 160-180 άτομα, που πολλά από αυτά είναι παιδιά, άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα, άνθρωποι που βρίσκονται μαζί μας προσωρινά και περιμένουν να φύγουν, άνθρωποι από 15-17 χώρες που μιλάνε 11 διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, έχουν διαφορετικές ανάγκες αλλά και δεξιότητες.
Είναι γεγονός ότι επιμένουμε στην αρχική ιδέα WELCOMMON, δηλαδή WELCOME αλλά IN COMMON, και δεν έχουμε απογοητευτεί. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνουμε τις συνθήκες για ποιοτική διαμονή και ένταξη των φιλοξενούμενων προσφύγων αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν συμμετέχουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Θα πείτε, εδώ συχνά δεν μπορείς να βρεις άκρη με τους Έλληνες σε μια πολυκατοικία, πώς μπορεί να γίνει αυτό με «περαστικούς»;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι/ες όταν διαπιστώνουμε ότι πολλοί πρόσφυγες συμμετέχουν και όχι μόνο κρατάνε το χώρο τους σε καλή κατάσταση αλλά συμβάλλουν στο να τον κάνουν καλύτερο, ζωγραφίζοντας, διακοσμώντας και τακτοποιώντας το δωμάτιο τους ή σε κάποιες περιπτώσεις βοηθώντας να ξαναβάζουμε τους κοινόχρηστους χώρους ή όταν αναλαμβάνουν σημαντικούς και υπεύθυνους ρόλους όπως η “αραβική τάξη”, η διοργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο του WELCOMMON (μουσικές βραδιές, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικές εκθέσεις), η συμμετέχουν ενεργά σε άλλες δραστηριότητες εκτός WELCOMMON (συναυλίες αλληλεγγύης, “καραβάκια της ελπίδας”, καθαρισμός γειτονιάς, φύτεμα κα)