ΝΕΑ

Τι διαφορετικό κάνουμε στο WELCOMMON

WELCOMMON,  ένα καινοτόμο έργο στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων προς όφελος της κοινωνίας

Το WELCOMMON είναι ένα καινοτόμο μοντέλο κοινωνικής δομής  για τη φιλοξενία των προσφύγων, για εκείνους που έχουν ανάγκη από χρόνια φροντίδα και προστασία, δηλαδή εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες:

– άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, σοβαρές ψυχικές διαταραχές, αναπηρίες,

– θύματα βασανιστηρίων, βιασμών και trafficking,

– γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή οικογένειες με νεογέννητα.

Το WELCOMMON είναι μία δομή όχι μόνον για τους πρόσφυγες αλλά μαζί με τους πρόσφυγες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Υλοποιείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 από την ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης

Το WELCOMMON είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενδυνάμωσηςσυνύπαρξης , διαλόγου μεταξύ διαφόρων πολιτισμών  και  συνεργασίας  μεταξύ:

160-170 προσφύγων από 18 διαφορετικές χώρες / εθνικότητες, στο σύνολο 600 ατόμων από τον Οκτώβριο του 2016 που ξεκίνησε το έργο, οι περισσότεροι από αυτούς πολύ ευάλωτοι και άτομα που έχουν βιώσει την βία στην καθημερινότητά τους ,

160 εθελοντές από 4 διαφορετικές ηπείρους  (Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) που συμμετείχαν σε πολλές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο Welcommon για και μαζί με τους πρόσφυγες. Τα άτομα αυτά απέκτησαν εμπειρίες και συναισθήματα και είχαν την δυνατότητα να καταλάβουν καλύτερα και να εκτιμήσουν την διαφορετικότητα των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς. Ήταν μία σημαντική εμπειρία για αυτούς και μία ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές πολλές φορές με το επάγγελμά τους ή την επιστήμη τους.

32 εργαζόμενοι , οι περισσότεροι από αυτούς άνεργοι μακράς διάρκειας, Έλληνες πολίτες, με ενθουσιασμό –αλλά χωρίς εργασιακή εμπειρία-, κάποιοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και 1 νέος πρόσφυγας. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε στο διάστημα λειτουργίας μας να έχουμε διερμηνείς και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές για όλους τους φιλοξενούμενους.

– των τοπικών αρχών, της τοπικής κοινωνίας, εκπαιδευτικών οργανισμών και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Με ποιον τρόπο οργανώσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα

Για να οργανώσουμε το πρόγραμμα δράσης του κέντρου μας, συνεργαστήκαμε με κοινότητες και οργανισμούς που εκπροσωπούν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα (Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Σύριοι που ζουν στην Ελλάδα κ.α). Επιπρόσθετα, μελετήσαμε τα ήδη υπάρχοντα (θετικά και αρνητικά) παράδειγμα και πρακτικές από άλλα παρόμοια έργα. Το δικό μας πλάνο δράσης διαφέρει από τα υπόλοιπα, γιατί στοχεύει σε ολοκληρωμένο τρόπο υποδοχής και στέγασης (σε αξιοπρεπείς συνθήκες) προσφύγων που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη, αλλά και ενδυνάμωσή τους για κοινωνική και εργασιακή ένταξη.

Η τρέχουσα συνεργασία του Ανέμου Ανανέωσης με την Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Αθηνών (ΕΑΤΑ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, φτάνει στο τέλος της (επίσημη επιστολή GREATHCR24 ) στο τέλος Φεβρουαρίου 2018. Προσπαθούμε όμως αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα να μην κλείσει.

Το Welcommon προσφέρει:

Στους πρόσφυγες :

Αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση, διατροφή και κάλυψη των βασικών τους αναγκών..  σεβόμαστε τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των φιλοξενουμένων που μπορεί να προκύπτουν από προβλήματα υγείας, ηλικίας ή πολιτισμικών αντιλήψεων. Τα άτομα που διαμένουν στο WELCOMMON έχουν ειδικό χώρο στον οποίο μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους (πλυντήρια – στεγνωτήρια) καθώς και ραπτoμηχανές για επιδιορθώσεις

Ψυχολογική στήριξη,  3 κοινωνικοί λειτουργοί, 1 ψυχολόγος και 1 παιδοψυχολόγος συνιστούν την διεπιστημονική ομάδα που εργάζεται στο κέντρο. Υποστηρίζουμε συστηματικά και σε διάφορα στάδια προετοιμασίας, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ,  και κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων – Για εμάς δεν είναι μόνον νούμερα στα χαρτιά,  – σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες στην Ελλάδα ή στις χώρες επανεγκατάστασης.

Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα και συστηματική στήριξη (ιατρικό αρχείο, συνοδείες και διερμηνεία) για δευτεροβάθμια φροντίδα, εάν υπάρχει ανάγκη, με σεβασμό στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ευαισθησίες των φιλοξενούμενων, ειδικά από την στιγμή που ο φιλοξενούμενος πληθυσμός είναι άτομα ευάλωτα και με πολλαπλές ανάγκες. Η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα παρέχετε σε καθημερινή βάση στο WELCOMMON από την νοσηλεύτρια και την μαία της δομής σε στενή συνεργασία με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό που μας παρέχει εθελοντικά την βοήθειά του, αραβόφωνους ιατρούς, δημόσιες δομές καθώς και του Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης,  παιδιών και ενηλίκων, όπως συνεχή και καινοτόμα προγράμματα εκμάθησης γλωσσών (Ελληνικά, Αραβικά, Αγγλικά, Γερμανικά κ.ά), ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, θέατρο, δημιουργικές εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά, αθλητικές δραστηριότητες , χορό. Βοηθάμε και προετοιμάζουμε τα παιδιά για την επιστροφή τους στα θρανία, μετά από μεγάλη αποχή τους από το σχολικό πλαίσιο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το «αραβικό μας σχολείο» και για τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά που φοιτούν στο Δημόσιο Ελληνικό Σχολείο. Οι τοίχοι του κτηρίου σιγά – σιγά μεταμορφώθηκαν σε μία έκθεση από ζωγραφικά έργα που έχουν δημιουργηθεί από τους φιλοξενούμενους του WELCOMMON.

Στην τοπική κοινότητα

Καινοτόμες υπηρεσίες και νέα οργανωτικά μοντέλα που βοηθούν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων με τρόπο ωφέλιμο και για τις ευάλωτες ομάδες και για την κοινωνία στο σύνολό της. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα σε μακροπρόθεσμα ανέργους και κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, καθώς και σε αυτά με κοινωνικο-ψυχολογικές διαταραχές και ειδικές ανάγκες.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο WELCOMMON, για 32 άτομα. Τα άτομα αυτά εξέλιξαν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και τις δεξιότητές τους και είναι ικανά να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του επαγγέλματός τους (π.χ κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, δάσκαλοι κα).

Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αγοράς, μιας και όλοι οι πόροι του προγράμματος  επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία και την τοπική αγορά.

Κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνικοποίηση

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης και πολιτισμικής / περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης των προσφύγων, οργανώνουμε επισκέψεις σε μουσεία, χώρους τέχνης, πάρκα και δημόσιους χώρους. Λόγω του ότι οι φιλοξενούμενοί μας μιλούν διαφορετικές μεταξύ τους γλώσσες, τονίζουμε την κοινή γλώσσα όλων, την τέχνη, καθώς αυτή λειτουργεί θεραπευτικά κι ενωτικά. Στόχος μας είναι οι πρόσφυγες και κυρίως τα παιδιά να εξοικειωθούν με την τέχνη στην καθημερινή τους ζωή. Δίνουμε έμφαση στην συμμετοχή των φιλοξενούμενων, τόσο στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Welcommon, όσο και στις οργανωμένες επισκέψεις που διοργανώνουμε.

Σημαντική αναγνώριση του έργου μας στον έναν χρόνο λειτουργίας

1. Το WELCOMMON τιμήθηκε στις 8 Ιουνίου του 2017, με το βραβείο «Special Mention» award of the REVES Excellence Award 2017, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση συνεργασιών μεταξύ τοπικών/ περιφερειακών αρχών και φορέων άλλων παραγόντων της οικονομίας και να υπογραμμίσει τα επιτεύγματα τέτοιου είδους συνεργασιών. Η επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζονταν από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Περιφερειών και της «Κοινωνικής Οικονομίας Ευρώπης».

2.Η Γαλλική Ομοσπονδία Κοινωνικών Επιχειρήσεων Ένταξης (French Federation of Social Inclusion Enterprises) κάλεσε το WELCOMMON να συμμετάσχει στο εθνικό συνέδριό της που οργανώθηκε στις 16-17 Νοεμβρίου 2017, στη Μασσαλία, καθώς επιλεχθήκαμε ως καλό παράδειγμα πρακτικής κοινωνικής ένταξης  “good example of social inclusion in Euro-Med area”.

3. Επιλεχθήκαμε ως ένα από τα 3 καλύτερα παραδείγματα έργων για δράσεις με πρόσφυγες που προάγουν τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών στην Euro-Med (2017 Euro-Med Dialogue Award) από το Anna Lindh Foundation και τον Ιταλικό οργανισμό Fondazione Mediterraneo. Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 16 Δεκεμβρίου 2017 στο Κινηματογραφικό Μουσείο της Εσθονίας, με την στήριξη του Εσθονικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τι λένε οι πρόσφυγες και άλλοι για τον ρόλο του WELCOMMON

Ντοκιμαντέρ “Working With Refugee Communities in Greece”, από την ομάδα “In place of War” (IPOW) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Anna Lindh Foundation

Bibiche, από το Κογκό, “What you really know about the refugees”

Beshir, από την Συρία, “What you really know about the refugees”

Ghassan, από την Συρία, “What you really know about the refugees”

 –  We are more than papers

– Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο e-newsletter των «Cooperative.news»:  «Taking steps to meet the long-term needs of refugees»

Πώς μπορείτε να μας στηρίξετε και να μας βοηθήσετε

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είμαστε στην διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες για το έργο μας και είμαστε στην διάθεσή σας για διάλογο. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εάν έχετε επαφές με οργανισμούς, ιδρύματα και φορείς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την συνέχιση του έργου μας

For donations:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ / PIRAEUS BANK, Branch: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

IBAN: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 253, BIC: PIRBGRAA,

Beneficiary: ANEMOS KOINONIKI SYNETAIRISTIKI EPICHEIRISI;